Executive chef Μάνος Ευθυμιάδης

Δημιουργικός, με ομαδικό πνεύμα και πάντα πρόθυμος να μάθει, ο σεφ Μάνος Ευθυμιάδης άρχισε να εκφράζει το ενδιαφέρον του για την τέχνη της μαγειρικής σε νεαρή ηλικία. Η μητέρα του έφτιαχνε σπιτικές συνταγές κι ετοίμαζε νόστιμα πιάτα, χρησιμοποιώντας μυρωδάτα μπαχαρικά και βότανα, κάτι που διέγειρε την περιέργεια και τη φαντασία του για τη μαγειρική τέχνη.

Ο σεφ Μάνος Ευθυμιάδης γεννήθηκε στον Καύκασο, αλλά το πάθος του για τη γαστρονομία και η επιμονή του να εξελίσσεται συνεχώς τον ταξίδεψαν σχεδόν σε όλο τον κόσμο, μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς σκληρή δουλειά τίποτα δεν είναι εύκολο. Πριν από δέκα χρόνια αποφάσισε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για να ακολουθήσει το όνειρο του και ένα πράγμα είναι σίγουρο, πήρε πολλή δύναμη, θέληση, αποφασιστικότητα και θάρρος μαζί του.

Η γαστρονομική του πορεία ξεκίνησε με το διάσημο εστιατόριο «Botrini’s» του Έκτορα Μποτρίνι, όταν ήταν ακόμα μαθητής. Οι προσπάθειές του να συμβαδίσει με το δημοφιλές και βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο αποτέλεσαν μια πρόκληση για τον ίδιο αλλά συνάμα μια ιδιαίτερα αφυπνιστική εμπειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας συνάντησε τον μέντορα του, τον σεφ Κωνσταντίνο Σβετζούρη, ο οποίος τον παρακίνησε ακόμη περισσότερο να πάει στο εξωτερικό και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Και έτσι συνέβη.

Αφού πέρασε ένα καλοκαίρι στην πατρίδα του, το νησί της Κω, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εντάχθηκε στην ομάδα του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου «Oceana» στο Μανχάταν, για ένα χρόνο. Στη συνέχεια, το πάθος του τον οδήγησε στην Ολλανδία, όπου γνώρισε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ιταλική κουζίνα, καθώς εργάστηκε σε ένα αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο. Ένα χρόνο αργότερα, δούλευε ως Chef de partie στο «Grand Café Krasnapolsky», που βρίσκεται στο εμβληματικό πεντάστερο ξενοδοχείο «Grand Hotel Krasnapolsky» στο Άμστερνταμ, με την υπογραφή του σεφ Jacob Jan Boerma, βραβευμένου με 3 αστέρια Michelin. Το ταξίδι του συνεχίστηκε σε ένα ακόμη βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin εστιατόριο στο Άμστερνταμ, το «Sinne», στο οποίο έμαθε να συνδυάζει περίτεχνα μεσογειακή κουζίνα με σκανδιναβικές επιρροές από τη θέση του Sous Chef.

Και μπορεί ο δρόμος για την πραγματοποίηση ενός ονείρου να μην είναι εύκολος, αλλά αποδίδει. Οκτώ μήνες μετά την ένταξή του στην ομάδα του εστιατορίου «Rijks» στο Άμστερνταμ, το εστιατόριο έλαβε το πρώτο αστέρι Michelin, κι ήταν η πρώτη φορά που ο οδηγός Michelin έδωσε αστέρι σε εστιατόριο που εξυπηρετούσε 160 άτομα τη βραδιά. Η τελευταία του στάση στην Ολλανδία ήταν στο «The White Room», του «Grand Hotel Krasnapolsky», βραβευμένο επίσης με 1 αστέρι Michelin. Το γαστρονομικό του ταξίδι συνεχίστηκε στην Ουγγαρία, που συνεργάστηκε με τον Tiago Sabarigo στο βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin εστιατόριο του, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η γαστρονομική του φιλοσοφία είναι ένας ύμνος στη δημιουργική μεσογειακή κουζίνα. Λαμβάνοντας υπόψη την εποχικότητα, δίνει έμφαση στη φρεσκάδα της πρώτης ύλης και τονίζει τη σημασία των τοπικών προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο. Προσφέρει μια εκλεκτή γαστρονομική εμπειρία, βασισμένη στις καθαρές γεύσεις και τα αγνά υλικά, κατά την οποία ελληνικά στοιχεία, ιταλικές γεύσεις και γαλλικές τεχνικές συνδυάζονται με μαεστρία και χάρη. Και το αποτέλεσμα δεν είναι τίποτα λιγότερο από εξαίρετο, αντικατοπτρίζοντας τις κοσμοπολίτικες περιπέτειες του: μια μοναδική σύνθεση γνήσιων μεσογειακών και διεθνών γεύσεων. Ένα αληθινό έργο τέχνης.